Τα Μαθήματα
των Προγραμμάτων μας
Α’ ΟΡΓΑΝΟ
Το μάθημα της κιθάρας αναφέρεται στα σύγχρονα κιθαριστικά ιδιώματα. Η διδασκαλία ολοκληρώνεται σε 5 διδακτικούς κύκλους. Στους δύο πρώτους διδάσκεται όλο το τεχνικό κομμάτι του οργάνου καθώς και η γενική γνώση των στυλ που συμμετέχει ο σύγχρονος κιθαρίστας. Από τον 3ο έως τον 5ο κύκλο ο σπουδαστής επιλέγει να ακολουθήσει την Jazz κατεύθυνση (Jazz, Blues, Latin, Funk Fusion κλπ), την Rock κατεύθυνση (Rock, Metal, Blues, Funk, Fusion, Progressive κλπ), ή να διδαχθεί και τις δύο κατευθύνσεις.
Διδάσκεται σε ειδικό μονοετές πρόγραμμα η ροκ και Heavy Metal κιθάρα καθώς και η Jazz κιθάρα.
Το περιεχόμενο των μαθημάτων απευθύνεται στον αρχάριο αλλά και στον προχωρημένο (ερασιτέχνη ή επαγγελματία) μουσικό. Η διδασκαλία ξεκινά από τη μουσική ανάγνωση, προχωρά στην ανάπτυξη της τεχνικής και συνεχίζεται με την εκμάθηση των τεχνικών συνοδείας και αυτοσχεδιασμού σε οποιοδήποτε μουσικό στυλ. Η διδασκαλία ολοκληρώνεται σε 5 διδακτικούς κύκλους με την ίδια δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης με όλα τα όργανα, από τον 3ο έως τον 5ο κύκλο σπουδών (Jazz ή Rock ή και τα δύο)
Ολοκληρωμένο σύστημα διδασκαλίας που ξεκινά, από την εκμάθηση του μουσικού οργάνου, προχωρά στην διεξοδική ανάλυση όλων των σύγχρονων στυλ και καταλήγει στην πλήρη αφομοίωση κάθε θέματος σχετικού με το μπάσο. Ο σπουδαστής αποκτά την δυνατότητα να συμμετέχει σε οποιοδήποτε μουσικό σύνολο, διαβάζοντας μουσική, γράφοντας τις δικές του γραμμές μπάσου με χαρακτηριστική άνεση ή αυτοσχεδιάζοντας. Η διδασκαλία ολοκληρώνεται σε 5 διδακτικούς κύκλους με την ίδια δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης με όλα τα όργανα από τον 3ο εώς τον 5ο κύκλο σπουδών (Jazz ή Rock ή και τα δύο)
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών χωρισμένο και αυτό σε 5 κύκλους, όπως άλλωστε και όλα τα μουσικά όργανα του Ωδείου. Ξεκινά από εισαγωγή στη μουσική και γνωριμία με το drum set , ανάπτυξη τεχνικής, ανεξαρτησία των τεσσάρων άκρων, εισαγωγή σ’ όλα τα είδη των ρυθμών και στον αυτοσχεδιασμό. Η διδασκαλία ολοκληρώνεται σε 5 διδακτικούς κύκλους με την ίδια δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης με όλα τα όργανα, από τον 3ο έως τον 5ο κύκλο σπουδών (Jazz ή Rock ή και τα δύο).
Επίσης λειτουργεί ειδικό Τμήμα Drums για παιδιά ηλικίας 4-10 ετών το JUNIOR’S DRUMS SCHOOL σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με το κατάλληλο drumset για παιδιά. Διδάσκουν καθηγητές και δάσκαλοι με την ανάλογη εκπαίδευση. Γονείς, ζητήστε πληροφορίες από την Γραμματεία του Ωδείου μας και γράψτε τα παιδιά σας σε αυτό το μοναδικό τμήμα!
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ
Στα 5 επίπεδα σπουδών στο όργανο αυτό αναλύεται ο ρόλος του στη σύγχρονη μουσική έκφραση. Το πρόγραμμα ξεκινά από την κλασική προσέγγιση και επεκτείνεται σύντομα στη Jazz. Διδάσκεται η χρήση του δοξαριού καθώς και η εκτέλεση με δάκτυλα (pizzicato) στην οποία δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση.
Το πρόγραμμα των κρουστών ξεκινάει με εισαγωγή στο ρυθμό και γνωριμία με τα βασικά κρουστά όργανα. Χωρίζεται σε 5 κύκλους και ο σπουδαστής μέσα από τα μαθήματα φτάνει σε πλήρη γνώση όλων των κρουστών που έχουν να κάνουν με σύγχρονη, εθνική, ελληνική, κουβανέζικη και βραζιλιάνικη μουσική.
ΣΑΞΟΦΩΝΟ – ΤΡΟΜΠΕΤΑ – ΤΡΟΜΠΟΝΙ – ΦΛΑΟΥΤΟ – ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
Σύστημα διδασκαλίας χωρισμένο σε 5 κύκλους που ξεκινά από αναπνοή, παραγωγή ήχου, δακτυλοθεσία, μουσική ανάγνωση, κλίμακες, patterns, και φτάνει μέχρι αυτοσχεδιασμό, ρεπερτόριο, και πλήρη ανάπτυξη της γνώσης, σ’ όλα τα μουσικά στυλ.
Πρόγραμμα διάρκειας 5 κύκλων που απευθύνεται σε αρχάριους και σε επαγγελματίες τραγουδιστές που επιθυμούν εμπεριστατωμένη σπουδή στο σύγχρονο τραγουδιστικό ρεπερτόριο καθώς και στο φωνητικό αυτοσχεδιασμό. Διδάσκονται όλα τα στυλ. Ο σπουδαστής μπορεί να επιλέξει δύο βασικές κατευθύνσεις:
(1) Jazzsinging που περιλαμβάνει Jazz, Blues, Latin, Funk κλπ,
(2) Pop τραγούδι, που περιλαμβάνει pop, rock, blues, ελληνικό, μιούζικαλ κλπ
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ
Το μάθημα χωρίζεται σε έξι μαθητικά εξάμηνα και περιλαμβάνει όλο το εύρος των σύγχρονων θεωρητικών, δηλαδή : θεωρία, κλίμακες, αρμονία, μελωδικές κατασκευές, εναρμόνιση μελωδίας, αντίστιξη. Ο σπουδαστής μπορεί να ξεκινήσει απ’ όποιο κύκλο επιθυμεί φτάνει να έχει τα απαραίτητα προσόντα. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ένα πλήρες σύστημα διδασκαλίας των σύγχρονων θεωρητικών στην ελληνική γλώσσα, αφού γίνεται απο βιβλία γραμμένα στα ελληνικά από τον Γ. Φακανά. Η υλικοτεχνική υποστήριξη που παρέχεται στις παραδόσεις καθιστά το μάθημα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφού με την επιμέλεια των καθηγητών ο σπουδαστής ακούει όλα τα παραδείγματα των βιβλίων αλλά και τις δικές του ασκήσεις.
ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ
Όλοι ξέρουμε ότι η ικανότητα να ακούει κανείς ότι βλέπει και να βλέπει ότι ακούει είναι πολύ σημαντική για κάθε μουσικό. Ιδιαίτερα για το δικό μας μουσικό χώρο των εξαιρετικών δεξιοτεχνιών η ανάγκη ενός σύγχρονα οργανωμένου μαθήματος Ακουστικής Εξάσκησης είναι επιτακτική. Ο μαθητής οδηγείται στον επιθυμητό στόχο : να γράφει τη μουσική που ακούει. Από το αρχικό στάδιο εξάσκησης μεταφέρει στο χαρτί μελωδικές γραμμές και αναγνωρίζει ρυθμικές και αρμονικές δομές. Η συνολική κατασκευή – διάρθρωση του μαθήματος λαμβάνει υπ’ όψιν τον κορμό των θεωρητικών μαθημάτων.
Διάρκεια σπουδών 4 μαθητικά εξάμηνα.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Γενική ανασκόπηση της Ιστορίας της κλασικής μουσικής. Ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα. Ιστορία της Jazz και του Rock. Αναλύονται με την βοήθεια παρτιτούρων, βιβλίων και σειράς C.D.
Διδάσκεται σε 2 μαθητικά εξάμηνα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το μάθημα αυτό έχει σκοπό να γνωρίσει στο νέο μουσικό το μαγικό κόσμο της τεχνολογίας και τις πιο βασικές του λειτουργίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη και στην καταγραφή της μουσικής δημιουργίας. Διδάσκονται όλα τα γνωστά προγράμματα Cubase, Finale , Band in a Box, Sibelius κλπ. που χρησιμοποιούνται από τους μουσικούς διεθνώς.
Το μάθημα διαρκεί 2 μαθητικά εξάμηνα.
EΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ)
Πρόκειται για σειρά προβών – μαθημάτων με ένα μικρό group που αποτελείται από μουσικούς – σπουδαστές όλων των οργάνων που διδάσκονται στο Ωδείο. Οι πρόβες – μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα και τις επιμελείται ο υπεύθυνος καθηγητής του Ωδείου. Έχουν δε ένα κεντρικό θέμα (π.χ. Blues, Rock, Funk, Latin κ.λ.π.) και ανάλογο ρεπερτόριο που ο σπουδαστής εκτελεί με ολόκληρο το group. Ένα σημαντικό μάθημα – πρόβα που συνδέει τη θεωρία με την ουσιαστική πράξη, μέσα σε μια μικρή ζωντανή ορχήστρα. Διαρκεί ένα μαθητικό εξάμηνο. Τα εργαστήρια είναι η πρακτική εφαρμογή των ασκήσεων.
Β’ ΟΡΓΑΝΟ
Διδάσκεται κύρια πιάνο, σε 2 μόνο κύκλους σπουδών. Στόχος είναι ο κάθε μουσικός να μπορεί να χρησιμοποιεί το κλαβιέ σαν βοηθητικό, πολυφωνικό όργανο, στη μελέτη και στη δημιουργία του.
ΕΙΔΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
Πρόκειται για ένα τρίτο όργανο που μπορεί να επιλέξει ο σπουδαστής, παρεμφερές με το κύριο όργανο που διδάσκεται (π.χ. Οι διδασκόμενοι ηλ. Μπάσο, επιλέγουν για ειδικό όργανο το κοντραμπάσο).
ΤΟ JAZZ ΙΔΙΩΜΑ
Ειδικό ιδιαίτερο, θεωρητικό και πρακτικό μάθημα για διπλωματούχους μουσικούς ή επαγγελματίες όλων των μουσικών οργάνων.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Στο Ωδείο Τέχνης μπορείτε να παρακολουθήσετε τον σπουδαστικό κύκλο “Μουσικό Επάγγελμα”. Πρόκειται για μια σειρά μαθηματων που δεν διδάσκεται σε κανένα άλλο ωδείο της χώρας μας και απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν μουσική σταδιοδρομία.
- Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι νότες είναι 12; Γιατί οι ελάσσονες συγχορδίες θεωρούνται “μελαγχολικές”, γιατί κουρδίζουμε στα 440Hz;
- Πώς εφευρέθηκε το πιάνο, πως η παρτιτούρα έβαλε την μουσική στην μαζική κατανάλωση και γιατί οι εκδότες απέκτησαν πνευματικό δικαίωμα πριν τους συνθέτες;
- Γιατί η ποπ μουσική είναι ομογενοποιημένη (τα τραγούδια μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους), γιατί η σύγχρονη τζαζ και κλασσική δεν έχουν μεγαλύτερη απήχηση;
- Πως διαμορφώνονται τα γούστα του κοινού και αν η ποιότητα μιας μουσικής συνδέεται με την εμπορικότητά της; Ποιά στοιχεία κάνουν ένα τραγούδι ποιοτικό και ποιά επιτυχημένο; Τι είναι ο “παραναλωτής”, το “value gap” και ποιοί είναι οι “gate keepers” της μουσικής βιομηχανίας;
- Πώς εισπράττονται τα έσοδα από πνευματικά δικαιώματα και πώς μοιράζονται μεταξύ των συντελεστών; Τι είναι το συγγενικό δικαίωμα; Πώς πληρώνομαι από το streaming της μουσικής μου; Μπορεί μια σύνθεση ή μια μουσική ιδέα να “κλαπεί” και κάτω από ποιές προϋποθέσεις;
Αν δεν σας έχουν απασχολήσει ερωτήματα σαν αυτά, σίγουρα θα τα βρείτε μπροστά σας στο μέλλον. Αναζητώντας απαντήσεις στο internet, στις μουσικές σας παρέες, σε ειδικά έντυπα ή στον ακαδημαϊκό χώρο, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με νέες, πρακτικές απορίες:
- Τι διαφορά έχει η διασκευή από την επανεκτέλεση;
- Η ενορχήστρωση γεννά πνευματικό δικαίωμα;
- Τι δουλειά κάνει ένας παραγωγός; ένας μάνατζερ;
- Πώς μπορώ να ανεβάσω νόμιμα ένα video στο YouTube;
- Να δηλώσω συμμετοχή σ’ ένα ριάλιτι;
- Ποιό είδος μουσικής προσφέρει περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες;
- Με συμφέρει ένα δισκογραφικό συμβόλαιο;
Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που αναπτύσσονται στο “Μουσικό Επάγγελμα”. Είναι ένας οδηγός επιβίωσης στην σύγχρονη Μουσική Βιομηχανία. Ενδιαφέρεται κυρίως να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην θεωρία και στην πράξη.
Οι σπουδαστές μουσικής, παραδοσιακά εφοδιάζονται με θεωρητικές γνώσεις και αναπτύσσουν δεξιοτεχνικές ικανότητες, αλλά η δημιουργικότητά τους είναι συνήθως περιορισμένη και, όταν εκδηλώνεται, αποτυχαίνει επιχειρηματικά. Η απογοήτευση από την αποτυχία αυτή, οδηγεί στην επανάληψη, την συνήθεια και τον απλό βιοπορισμό, υποβαθμίζοντας την καλλιτεχνική προσπάθεια και τις οικονομικές συνθήκες του μουσικού. Φαίνεται πως τα εφόδια της παραδοσιακής μουσικής εκπαίδευσης δεν επαρκούν και ο μουσικός επιμορφώνεται εκ των υστέρων στην πράξη, χάνοντας χρόνο, ενέργεια και επαγγελματικές ευκαιρίες.
Το “Μουσικό Επάγγελμα” καλύπτει την ανάγκη μιας ευρύτερης γνώσης του μουσικού γύρω απο την τέχνη / επιχείρησή του, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Εστιάζει σε τρείς τομείς:
- Στην κατανόηση της μουσικής βιομηχανίας ως πολιτιστικής και την εξοικείωση με τα χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες και τις τεχνολογίες της.
- Την πνευματική ιδιοκτησία και τους νόμους που ρυθμίζουν τα δικαιώματα δημιουργών, εκτελεστών και άλλων επαγγελματιών του χώρου (εκδοτών, δισκογράφων, παραγωγών, μάνατζερς κλπ), καθώς και τα έσοδα που προκύπτουν απ’ αυτά.
Τα τεχνικά και επιχειρηματικά εφόδια, αναγκαία στον μουσικό της ψηφιακής εποχής που παράγει, προωθεί και πουλά μόνος την μουσική του, σ’ ένα περιβάλλον που οι σχέσεις καλλιτέχνη και ακροατή αναθεωρούνται συστηματικά και οι ρόλοι παραγωγού και καταναλωτή αλληλοκαλύπτονται.