Μαθήματα Σύνθεσης και Ενορχήστρωσης
Μαθήματα Σύνθεσης – Ανώτερα Θεωρητικά
Η σύνθεση και η ενορχήστρωση είναι τα δυο ανώτερα στάδια στην θεωρητική αλλα και στην πρακτική εφαρμογή της μουσικής είτε είναι σύγχρονη είτε είναι κλασική. Στο ωδείο Τέχνης Φακανά ο σπουδαστής αν παρακολουθήσει την σειρά των θεωρητικών μας μαθημάτων θα φτάσει στο τελευταίο επίπεδο τους να εξασκηθεί στη σύνθεση και την ενορχήστρωση για σύγχρονα μουσικά σύνολα. Στην ουσία θα αναμίξει τις γνώσεις του στην θεωρία, μελωδία, αρμονία και ενοργάνωση για να φτάσει να δημιουργεί πλήρης συνθέσεις και ενορχηστρώσεις. Όλα τα προηγούμενα θα τα διδαχθεί με την σειρά των βιβλίων και μαθημάτων θεωρητικής κατεύθυνσης που πραγματοποιούνται στο ωδείο μας. Ένας υπέρτατος μουσικός στόχος που απογειώνει την σχέση μας με την μουσική τέχνη.
Πρακτικά τα μαθήματα σύνθεσης διαρκούν από 2 έως 4 χρόνια ανάλογα με το επίπεδο του σπουδαστή. Πραγματοποιούνται σε ομαδικά ή ατομικά μαθήματα. Αν η θεωρητική του γνώση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, τοτε θα χρειαστεί το μέγιστο της χρονικής διαρκείας. Ανάλογα, πάλι, με τις γνώσεις του μπορεί να εκπαιδευτεί για μικρότερο χρονικό διάστημα με μίνιμουμ τα 2 χρόνια.
Ο κάτοχος οποιουδήποτε θεωρητικού πτυχίου της κλασικής μουσικής οφείλει να ξεκινήσει την εκπαίδευση του στα σύγχρονα θεωρητικά απο το αρχικό στάδιο της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ και στη συνέχεια να φτάσει έως την σύνθεση και την ενορχηστρώση. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτο, ειναι η διαφορετική μεθοδολογία και αντίληψη των μουσικών κανόνων που προκύπτει από την εξέλιξη των μουσικών ειδών.
Μαθήματα Ενορχήστρωσης – Ανώτερα Θεωρητικά
Η ενορχήστρωση αποτελεί την οριστική παρουσίαση μιας μουσικής σύνθεσης. Με αυτήν προσδιορίζεται ο ηχοχρωματικός καμβάς που προκύπτει από τον συνδυασμό των διαφόρων οικογενειών των οργάνων. Είναι προφανές οτι για να εξασκήσει κάποιος την διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει περάσει από την αρμονία, την Μελωδία, την αντίστιξη έτσι όπως αυτά αναπτύσσονται με την σύγχρονη αντίληψη. Ο σπουδαστής καθίσταται κάτοχος των απεριορίστων ηχητικών δυνατοτήτων που δίνει η πληθώρα των μουσικών οργάνων και οι κανόνες της ενορχήστρωσης.
Πρακτικά ο σπουδαστης της ενορχήστρωσης στο Ωδείο Τέχνης Φακανά θα φοιτήσει για 2 εώς 3 χρόνια σε ιδιαίτερα ή ομαδικά μαθήματα.
Ο κάτοχος οποιουδήποτε θεωρητικού πτυχίου της κλασικής μουσικής οφείλει να ξεκινήσει την εκπαίδευση του στα σύγχρονα θεωρητικά απο το αρχικό στάδιο της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ και στη συνέχεια να φτάσει έως την ενορχήστρωση. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτο, ειναι η διαφορετική μεθοδολογία και αντίληψη των μουσικών κανόνων που προκύπτει από την εξέλιξη των μουσικών ειδών.
Μαθήματα Θεωρίας Σύγχρονης Μουσικής
Τα μαθήματα σύγχρονης θεωρίας ξεκινούν από το απόλυτο μηδέν και συνεχίζονται με τα μαθηματα σύγχρονης αρμονίας. Στην σύγχρονη μουσικη η θεωρητική γνώση είναι διαφορετική από την κλασική θεωρητική κατεύθυνση και απαραίτητη για να μπορέσει κάποιος να παίξει το μουσικό όργανο που επιλέγει σε πραγματικά υψηλό επίπεδο.
Στο Ωδείο Τέχνης Φακανά η θεωρητική εκπαίδευση στους σύγχρονους μουσικούς γίνεται με μια σειρά βιβλίων γραμμένα απο το ιδρυτή του Ωδείου, κο Γιώργο Φακανά, στα οποία περιλαμβάνεται η πρωτόλεια επαφή των νέων μουσικών με την θεωρητική γνώση έως την χρήση των κανόνων της σύνθεσης και της ενορχήστρωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το μοναδικό Ωδέιο στην Ελλάδα που ακολουθεί συγκεκριμένη, δομημένη, ακαδημαϊκή ύλη σε ολη την πορεία της θεωρητικής εκπαίδευσης, ίδιας λογικής με αυτή των κλασικών σπουδών.
Τα θεωρητικά μαθήματα, ειναι ομαδικά και χωρίζονται σε 8 επίπεδα. Σαφως και ένας σπουδαστής που κατέχει θεωρητικές γνώσεις, μετά από εισαγώγικη εξέταση, θα καταταχθεί στο ανάλογο επίπεδο.
Κλείσε ένα Δωρεάν δοκιμαστικό Μάθημα
Μαθήματα Σολφέζ – Ακουστική Εξάσκηση
Τα μαθήματα σολφεζ, ρυθμικού και μελωδικού, εντάσσονται στην σύγχρονη αντίληψη στο μάθημα της Ακουστικής Εξάσκησης (ear training). Περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της δυνατότητας του νέου μουσικού να ακούει, όποτε και να τραγουδά τον ρυθμό και την μελωδία οποιουδήποτε μουσικού κομματιού. Στην ουσία για τους γνώστες της κλασικής μουσικής η Ακουστικη Εξάσκηση ειναι ένας συνδιασμος του κλασικού σολφέζ και του dicté.
Τα μαθηματα σολφέζ ειναι συνήθως ομαδικά αλλά μπορούν να γίνουν και ατομικά ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε σπουδαστή. Ο κύκλος σπουδών τους είναι 2 χρόνια.
.
Μαθήματα Αντίστιξης
Η μελωδική κατασκευή της αντιστικτικής γραμμής αποτελεί μια υψηλού επιπέδου κατάκτηση για τον μελλοντικό μουσικό και συνθέτη. Εκείνοι που έχουν φτάσει στο επίπεδο της δυνατότητας να διδαχθούν το ανάλογο μάθημα είναι προφανές ότι γνωρίζουν Σύγχρονη Αρμονία. Στο Ωδείο Τέχνης Φακανά η σύγχρονη αντίστιξη πληροφορεί τον σπουδαστή πως θα δημιουργήσει αντιστικτικές γραμμές για σύγχρονα ορχηστρικά σύνολα που άπτονται της JAZZ, του ROCK, της Τρίτορευματικής Μουσικής και όλων των παρακλάδων τους. Οπότε ακόμη και οι γνωστές κλασικής αντίστιξης έχουν πολλά να ωφεληθούν παρακολουθώντας αυτό το μάθημα που θα διευρύνει τους ορίζοντες τους.
Η διάρκεια των σπουδών ειναι 1 έτος σε ομαδικά ή σε ιδιαίτερα μαθήματα.
Καθηγητές Σύγχρονων Θεωρητικών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΚΑΝΑΣ
Ιδρυτής του Ωδείου Τέχνης Φακανά.
Δημιουργός της μοναδικής και πρωτότυπης διδακτικής ύλης που διδάσκεται για πάνω από 25χρονια σε πάνω από 10.000 μουσικούς.
Ο Έλληνας μουσικός που βρέθηκε στη λίστα των 50 για το βραβείο Grammy στην κατηγορία ”Jazz Composing” για το CD ”Interspirit” μαζί με το θρύλο του μπάσου Anthony Jackson.
Έχει ήδη 13 προσωπικά CDs (A New Day, Parastasis, Horizon, Amorosa, Stand Art, Echoes, Domino, Interspirit, Maestro, Acrobat, The Nest … Live in Athens, Topaz, Secrets) μέσα στα οποία συμμετέχει ολόκληρη η ελληνική jazz σκηνή καθώς και μερικοί από τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου όπως οι Dave Weckl, Anthony Jackson, Frank Gambale, Mike Stern, Bireli Lagrene, Eric Marienthal, Dennis Chambers, Mitch Forman, Scott Kinsey, Wallace Roney, Lenny White, Brett Garsed, Bob Franceschini, Alex Acuna, Lew Soloff, Tony Lacatos, Haracio ”El Negro” Hernades, Guthrie Govan, Steve Weingart, Andre Nieri κ.α
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΟΥΡΕΛΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθηνα το 1966. Αποφοιτος της Βαρβάκειου, σπούδασε αρχικά στην Φιλοσοφική σχολή αλλα γρηγορα τον κέρδισε η μουσικη. Ξεκινησε να παιζει το 1984 σε διαφορα μουσικά σχήματα και συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες συνθέτες (Λ.Κηλαηδονης, Δ.Μουτσης, Σ.
Σπουδασε Μοντέρνα Ενορχήστρωση στο Berklee College of music (απόφοιτος του ’93 με τιμητική έπαινο) και εχει συμμετοχές σε πολλα μουσικά σχήματα, σε συναυλίες και ηχογραφήσεις.
Διδασκει στο Ωδειο Τέχνης Φακανα απο το 1998 πιανο, θεωρητικά, ακουστικη,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΙΚΡΙΔΑΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και από πολύ μικρή ηλικία γνώρισε την μουσική από τον πατέρα του ο οποίος υπήρξε επαγγελματίας μουσικός. Σπούδασε σολφέζ, θεωρία, αρμονία στο Ελληνικό Ωδείο Χαλκίδας. Συνέχισε τις σπουδές του στην ηλεκτρική κιθάρα στην Αθήνα, στο Ωδείο Φίλλιπος Νάκας με δάσκαλο τον Γιώτη Σαμαρά. (1990-1991) Μετέπειτα εμπλούτισε τις γνώσεις του μαθαίνοντας Ανώτερα θεωρητικά , Jazz αρμονία και αυτοσχεδιασμό (στο Κέντρο Σύγχρονων μουσικών σπουδών Γ. Φακανά (1991-1993). Σήμερα ονομάζεται Ωδείο Τέχνης Φακανά – Art Music School.
Το 1989 ξεκίνησε η επαγγελματική του δραστηριότητα, σαν session μουσικός, αλλά ταυτόχρονα συμμετείχε σε Rock / Blues / Funk / Metal groups, αναζητώντας πάντα ανήσυχα την εμπειρία από πολλά διαφορετικά μουσικά στυλ.
Το 1993-94, έκανε ιδιαίτερα μαθήματα κιθάρας με τον αείμνηστο Γιάννη Σπάθα. (Το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο, για την τελική άποψή του στην κιθάρα).
Το 1998 με τους Fata Morgana παρουσιάζουν την 1η τους δισκογραφική δουλειά η οποία μένει αρκετές εβδομάδες στις πρώτες θέσεις του ελληνικού και κυπριακού Top 10. Έχει συνεργαστεί σε εμφανίσεις, συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας, σε ηχογραφήσεις, τηλεόραση, ραδιόφωνο, και παρουσιάσεις δίσκων με δημιουργούς και καλλιτέχνες όπως οι ακόλουθοι: Εκείνος + Εκείνος , Χρήστος Δάντης , Γ. Μαζωνάκης , Δ. Σχοινάς , Θ. Καλλίρης , Σ. Κορκολής, Fata Morgana group, Γ. Νταλάρας , Χάρις Αλεξίου , Ν.Κουρκούλης, Π. Κιάμος, Δ. Κόκοτας, Πασχάλης Τερζής, Κώστας Καραφώτης, Τερέζα, Νατάσα Θεοδωρίδου, Mates, Antique (Έλενα Παπαρίζου), Μαντώ, Εqualeyes, 4play, Τ.Βοσκόπουλος, Γ. Πουλόπουλος, Α. Ρέμος, Έ. Κοκκίνου, Μ. Χατζηγιάννης, Σάκης Ρουβάς, Πέγκυ Ζήνα, Δ. Μητροπάνος. Μαρινέλλα, Κ. Χατζής, Διονύσης Σαββόπουλος, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Γ. Πάριος, Αρλέτα, Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Σαμπάνης, Γιώργος Παπαδόπουλος, C-Real, κτλ….!!!
Έχει συμμετάσχει και ηχογραφήσει κατά τρεις συνεχής περιόδους στα τραγούδια των διαγωνιζόμενων στο ελληνικό X-Factor, και στην Eurovision.
Στην περίοδο που ήταν καθηγητής κιθάρας στο MMS International είχε συμμετοχή και στα δυο Drum Camps που διοργανώθηκαν στην Αθήνα συνοδεύοντας στο πρώτο, τον drummer Σπύρο Δόριζα με την Power Trio band, όπου στο τέλος της βραδιάς έπαιξε μαζί με Γιάννη Σταυρόπουλο, Thomas Lang, Dom Famularo και Jeff Bownders! Και στο δεύτερο Drum Camp συνόδευσε τον απίστευτο θρύλο της Funk μουσικής drummer των Tower of Power, David Garibaldi!
Στις μέρες μας εκτός από ενεργός Μουσικός, είναι ο ιδιοκτήτης του Κέντρου Μουσικών Σπουδών Χ. Πικριδά C. M. C. (Contemporary Music Center Chalkida’s) και ιδρυτής των Power 4 Band Project. Διδάσκει παράλληλα Σύγχρονα θεωρητικά και κιθάρα στο Ωδείο Τέχνης Φακανά από το 2019. Η δραστηριότητα του σαν εκπαιδευτικός ξεκινάει από το 1992 έως σήμερα με πάρα πολλές success stories! Αρκετοί μαθητές του είναι σήμερα καταξιωμένοι ενεργοί μουσικοί ή καθηγητές σε μουσικές σχολές και ωδεία σε όλη την χώρα.
ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΗΣ
️- ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και τα προγράμματα μουσικής παραγωγής (DAW) είναι απεριόριστες, μέσα από αυτά προκύπτουν νέες τάσεις και μορφές δημιουργίας. Η μουσική παραγωγή μπορεί να γίνει με τον πιο εύκολο τρόπο όσο ποτέ άλλωτε!
– ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και MEDIA
Η μουσική επένδυση είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ταινίας ή ενός τρέιλερ, ακολουθώντας πιστά την εικόνα δημιουργεί συναισθήματα που αναδεικνύουν το σενάριο.
Εργάζεται στο χώρο της μουσικής παραγωγής:
– Πάνω από 25 Ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους – Πάνω από 100 τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ – Σειρές κινουμένων σχεδίων – Ντοκιμαντέρ – Θέατρο – Τηλεοπτικές εκπομπές – Παραστάσεις στο Ευγενίδιο Ίδρυμα
ΣΠΟΥΔΕΣ
Α. ‘Berklee College of Music’ Βοστώνη, (Αποφοίτηση 1995) – Bachelor of Music Degree με ειδικότητα στην Μουσική Κινηματογράφου – Τηλεόρασης (Film Scoring), αναγνωρισμένο από το (ΔΟΑΤΑΠ).
Β. Παρακολούθηση σεμιναρίου με θέμα ‘The art of orchestration for film & Tv’ από το βετεράνο ενορχηστρωτή του Hollywood Scott Smalley (Νέα Υόρκη 2010)
Γ. Southeastern College Αθήνα Bachelor of Computer Science.
Δ. ‘Media Management seminar for T.V. executives’, σεμινάριο με θέμα τα Media–Τηλεόραση, Αθήνα 2003
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
1. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του BRNO φεστιβάλ στην Τσεχία για τη μουσική επένδυση της ταινίας ‘:45’. (2010)
2. Διάκριση στο Φεστιβάλ Δράμας (μικρού μήκους ταινιών) για τη μουσική επένδυση της ταινίας: ‘Κόστος του Παιγχνιδιού’, Παραγωγή ΕΤ κ ΕΚΚ (2001)
3. Α’ Βραβείο Σύνθεσης του “Berklee College of Music” στην κατηγορία ‘Film Scoring’, (1995).
4. Α’ Βραβείο Σύνθεσης στην τηλεοπτική εκπομπή της E.T 1 “Σκυτάλη στην Τέχνη”, (1992).
5. Τιμητική υποτροφία (Award Scolarship) από το “Berklee College of Music”.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΡΑΚΗΣ
Επαγγελματική Εμπειρία ως Δάσκαλος Μουσικής:
Ωδείο Τέχνης Φακανά (2019 – τώρα):
Δάσκαλος μουσικής θεωρίας στο Ωδείο Τέχνης Φακανά (σε τμήματα και σε ιδιαίτερα) για τα εξής μαθήματα:
▪ Θεωρία 1: Εισαγωγή στη θεωρία της μουσικής
▪ Θεωρία 2: Κλίμακες της σύγχρονης μουσικής
▪ Θεωρία 3: Αρμονικές σειρές
▪ Θεωρία 4: Μελωδία
Επαγγελματική Εμπειρία ως Συνθέτης Μουσικής:
Μουσική για Θέατρο
▪ «Το αντιγόνο» της Ευγενίας Μαραγκού, αναλόγιο σε σκηνοθεσία Ιουλίας Σιάμου,
Διεθνές Φεστιβάλ Αναλογίου, Θέατρο Σταθμός (2023)
▪ «Μήδεια» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Ιουλίας Σιάμου, Θέατρο Χαλκίδας (2023)
▪ «Vivere Ludus» εκπαιδευτικό θεατρικό παιχνίδι για παιδιά (2023) (με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο St Hope)
▪ «Γιοι και κόρες» του Γιάννη Καλαβριανού, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δούβρη (2020)
▪ «Το άσμα της Ιωάννας και του Κωνσταντίνου» του Τάκη Σινόπουλου, ποιητικό αναλόγιο (2018)
▪ «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δεγαϊτη (2017 – 2018)
▪ «Το χέρι του Γιάνος» του Daniel Dimeco, σε σκηνοθεσία Ιουλίας Σιάμου και Ζωρζίνας Τζουμάκα (2017)
Μουσική για Δισκογραφία (τραγούδια)
▪ St Hope: «Σύμπτωμα των καιρών» (2023), «Ο αληθινός μου εαυτός» (2022) και «Δελφίνι» (2022), Digital Minds (με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο St Hope)
▪ Μάνια Βλαχογιάννη: «Νοθευμένη αγάπη», «Νεράιδα ζωή» και Γίνε», FM Records, 2017 (Album: «Νοθευμένη αγάπη»)
▪ Μαρίνα Σένα: «Αντίο», «Σε σένα κρυμμένο» και «Είσαι εσύ», Μικρός Ήρως/Legend, 2010 (Album: «Σε σένα κρυμμένο»)
▪ Ραλλία Χρηστίδου: «Δεν είναι για σένα», Heaven Music, 2007 (Album: «Ένα χάδι ζεστό»)
▪ Μαρίνα Σένα, «Σε σένα κρυμμένο», Minos EMI, 2005 (Album: Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2005)
Σπουδές Μουσικής:
▪ Πτυχίο Σύγχρονων Θεωρητικών | Ωδείο Τέχνης Φακανά | 2019 | Βαθμός: Άριστα
▪ Κλασικό Πιάνο | Αττικό Ωδείο, 1992 | Επίπεδο Ανωτέρας
Σπουδές εκτός μουσικής:
▪ Master of Business Administration (MBA) | University of Stirling, Μεγάλη Βρετανία |
1998 | Βαθμός: Distinction
▪ Πτυχίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών | Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) | 1997 | Βαθμός: 7