Μάθημα Θεάτρου
Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων
Το μάθημα θεάτρου διαρκεί τρεις ώρες την εβδομάδα. Ασχολούμαστε με θεατρικά κείμενα όλων των ειδών και όλων των περιόδων. Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους οι σπουδαστές θα πάρουν και θα δουλέψουν ποικιλία κειμένων: μονόλογο, σκηνή με δύο άτομα ή περισσότερα άτομα, από αρχαίο δράμα μέχρι κείμενα του σήμερα.
Ποια είναι η δομή του μαθήματος Θεάτρου;
Κάθε σπουδαστής θα δουλεύει το εκάστοτε κείμενο για δύο με τρεις μήνες. Θα περάσει από όλα τα στάδια της δημιουργίας μίας παράστασης, πάντα από την πλευρά του ηθοποιού. Αρχικά με την ανάλυση του κειμένου, των ρόλων, του ιστορικού πλαισίου και του κάθε συγγραφέα θα εξερευνήσει τον κόσμο του έργου. Σε δεύτερο στάδιο μέσα από ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το ρόλο του, αλλά και να κατανοήσει την γενικότερη λογική εργασίας πίσω από ένα κείμενο. Τέλος στο στάδιο της σκηνοθεσίας – στησίματος, θα λάβει συγκεκριμένες οδηγίες που πλέον θα μπορεί να τις φιλτράρει για την δημιουργία της εκάστοτε σκηνής.
Ποια τα οφέλη του θεατρικού εργαστηρίου;
Ο γενικότερος στόχος του μαθήματος είναι να ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τον ρόλο και την θέση του ηθοποιού μέσα στην δημιουργία και την εξέλιξη της παράστασης. Επικεντρωνόμαστε στη λογική που λειτουργεί, σκέφτεται και μελετά αλλά και τους τρόπους που επικοινωνεί και προτείνει. Ξεφεύγουμε από την οπτική του ηθοποιού – εκτελεστικού οργάνου και περνάμε σε αυτή του συνδημιουργού. Πάντοτε με αυστηρά όρια και γραμμές που καθορίζουν το περιβάλλον και τις συνθήκες που μπορεί να είναι ευφάνταστος και δημιουργικός, χωρίς να παρεμβαίνει στην δουλειά των υπολοίπων συντελεστών.
Είναι προφανές πως για την επίτευξη των παραπάνω το πρώτο βήμα είναι η εξοικείωση και το σταδιακό ξεκλείδωμα του σπουδαστή. Έτσι, πρώτο μέλημα της δουλειάς μας, είναι να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία όπου θα λειτουργήσουν ενθαρρυντικά για να επιτευχθεί το ανέβασμα του κειμένου στην σκηνή.
Απευθύνονται σε Eνήλικες – Eρασιτέχνες όλων των ηλικιών
Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία.
Πάνω σε ποια θεατρικά κείμενα δουλεύουμε;
Στο θεατρικό εργαστήριο καταπιανόμαστε κυριολεκτικά με όλα τα θεατρικά κείμενα. Από αρχαία τραγούδια η κωμωδία μέχρι τα πιο σύγχρονα έργα. Ομοίως με το ευρύ χρονικό πλαίσιο είναι και το γεωγραφικό. Μιας και δουλεύουμε έργα από όλο τον κόσμο. Ποικιλία υπάρχει και στις σκηνές, μιας και επιλέγονται από μονόλογοι μέχρι πολυπληθή στιγμιότυπα από έργα.
Απολύτως εσκεμμένα και συνειδητά επιλέγονται όλα τα παραπάνω με στόχο την ανάπτυξη των θεατρικών οριζόντων των σπουδαστών. Μέσα από αυτά τα σπουδαία κείμενα θα ανακαλυφθούν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης, δουλειάς, δημιουργικότητας και εντέλει ερμηνείας.
Ποια η διαφορά με το τμήμα Μιούζικαλ;
Στο μάθημα θεάτρου, όπως γίνεται ξεκάθαρο και από τον τίτλο του, ασχολούμαστε καθαρά με θεατρικά κείμενα. Σε σχέση με το μάθημα του μιούζικαλ εξερευνούμε σε μεγαλύτερο βάθος την ερμηνευτική δομή κάθε έργου. Επικεντρώνεται στο λόγο και δεν περιλαμβάνει κάποια μουσική η τραγουδιστική εκπαίδευση. Μολαταύτα, το σώμα είναι απαραίτητο εργαλείο της ερμηνευτικής πορείας του ρόλου. Εξασκούμαστε πάνω σε αυτό, αλλά όχι υπό μορφή χώρου η χορογραφίας όπως συμβαίνει στο μιούζικαλ.
Το συγκεκριμένο μάθημα ασχολείται και εξελίσσει λεπτομερώς με ένα από τα τρία στοιχεία του μιούζικαλ (θέατρο, μουσική, χορός). Αποτελεί μια πιο στοχευμένη σπουδή και επιλογή. Η οποία μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη και σε έναν σπουδαστή μιούζικαλ, μιας και θα βρει περισσότερο χρόνο και χώρο να αναπτύξει το κομμάτι της ερμηνείας του.
Κλείσε ένα Δωρεάν δοκιμαστικό Μάθημα Θεάτρου
Ποιος είναι ο Βασίλης Φακανάς;
Εκπαιδευτική πορεία
Είναι δάσκαλος θεάτρου σε παιδία και σε ερασιτέχνες από το 2015. Στο ωδείο τέχνης Φακανά, εκπαιδεύει και σκηνοθετεί παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών. Συνεργάζεται στο τμήμα παιδικού Μιούζικαλ ”CMTA by Mando” όπου και διδάσκει το μάθημα θεάτρου αλλά και σκηνοθετέι τα έργα. Επιπρόσθετα σκηνοθετεί και το τμήμα μιούζικαλ ενηλίκων, στα γνωστότερα musical. Έχει διδάσκει θέατρο σε σχολεία και σχολές χορού.
Είναι δημιουργός του τμήματος Θέατρου στο Ωδείο Τέχνης Φακανά όπου καταπιάνεται με σπουδαία θεατρικά κείμενα και επικεντρώνεται στο ρόλο του ηθοποιού μέσα στη δημιουργία της παράστασης.
Συγγραφέας 8 ανέκδοτων θεατρικών έργων για παιδιά. Τα έργα αυτά χρησιμοποιούνται και ως πρώτη ύλη στα μαθήματα του για παιδιά μιας και είναι επικεντρωμένα στις μικρές ηλικίες. Για τα παιδιά που θέλουν να φοιτήσουν στα καλλιτεχνικά γυμνάσια ή λύκεια της χώρας έχει συγγράψει το του θεατρικό εγχειρίδιο ‘’Μια πρώτη επαφή με το θέατρο’’.
Τέλος, είναι ο δημιουργός του καναλιού ‘’Harlequin’’ στο YouTube, ένα κανάλι αφιερωμένο στο θέατρο και συγκεκριμένα στην ιστορία του θεάτρου: από τις πρώτες παραστάσεις μέχρι και σήμερα.
Καλλιτεχνική πορεία
Στην, μέχρι τώρα, επαγγελματική του πορεία τον έχουμε συναντήσει στην παράσταση ”12 ένορκοι” στο Θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαϊδη. Στην ”Ραχήλ‘‘ στο ίδιο θέατρο σε σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνά. Το καλοκαίρι του 2023 πρωταγωνίστησε στην παράσταση ”Παντρολογήματα” σε σκηνοθεσία Αλμπέρτο Εσκενάζη. Έχει συνεργαστεί 2 φόρες με το Θέατρο Τέχνης στις παράγωγες ‘’Ιούλιος Καίσαρας’’ σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφυλλή και ‘’Ρομπέν των δασών’’ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαϊτη. Για τρία χρόνια, κάθε Χριστούγεννα, τον βρίσκαμε στο θέατρο Διάνα στην ”Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαϊδη. Και μια σεζόν στο θέατρο Faust στην παράσταση ”550” σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Πακάκη
Ήταν το κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής τηλεοπτικής καμπάνιας για: Κωτσόβολος (Χριστούγεννα 2019), Krispies Παπαδοπούλου (2020), δύο φορές για το Wind Free2Go (2021 & 2022), στην Aegean (2023), και στο Nescafe (2024
Κάθε Τετάρτη 19:00 – 22:00
κόστος συμμετοχής 60€ /μήνα