Μάθημα Μουσικοκινητικής για παιδιά | Σύστημα Orff

Μαθήματα Orff Mουσικοκινητικής
στο Ωδείο Τέχνης Φακανά

 

Τα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής με το σύστημα Carl Orff έχουν ενταχθεί στο Ωδείο Τέχνης Φακανά από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του. Ο λόγος είναι πολύ απλός, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μουσική εκπαίδευση και η πολιτιστική ανάπτυξη του ανθρώπου ξεκινά από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του. Έτσι, το μάθημα της μουσικοκινητικής – ψυχοκινητικής αποτελεί πυλώνα της εκπαιδευτικής μας δραστηριότητας και εισάγει με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά στο μαγικό κόσμο της τέχνης γενικότερα και της μουσικής ειδικότερα.

Οφέλη Mουσικοκινητικής για τα παιδιά

Η μουσικοκινητική είναι μία μέθοδος που καλλιεργεί τις μουσικές δεξιότητες των παιδιών συγκεκριμένα την μουσική τους αντίληψη πάνω στο ρυθμό, το τραγούδι, αλλά και την ακουστική τους αντίληψη. Επιπρόσθετα αναπτύσσονται και οι ψυχοκινητικές δεξιότητες των παιδιών δηλαδή πως να ακούνε σωστά τη μουσική και να την μετατρέπουν σε κίνηση, χρησιμοποιώντας απλά μουσικά όργανα και παίζοντας μουσικά παιχνίδια.

ΙΔΑΝΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 3,5 ΧΡΟΝΩΝ
ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΡΑΤΑΝΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ

Η Mουσικοκινητική ως εργαλείο Mουσικής εκπαίδευσης

Η μουσικοκινητική για παιδιά αποτελεί, το πρώτο και ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία μουσικής εκπαίδευσης. Το παιδί έρχεται σε επαφή με πολλά μουσικά όργανα, εκπροσώπους από κάθε μουσική οικογένεια: έγχορδα, πνευστά, κρουστά. Μέσα από διασκεδαστικές ασκήσεις και παιχνίδια μαθαίνει τις πρώτες έννοιες της μουσικής, του ρυθμού και της μελωδίας. Μπαίνει έτσι μία πολύ γερή βάση για την γενικότερη μουσική αντίληψη.
Μέσα από στοχευμένες δράσεις το παιδί, μαζί με το δάσκαλο, ανακαλύπτει σε ποια μουσική οικογένεια έχει κλίση. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο το όφελος για την μετέπειτα μουσική του πορεία, το πέρασμα του παιδιού από την μουσικοκινητική ψυχοκινητική αγωγή. Έχει αυξημένες πιθανότητες να επιλέξει ένα όργανο που πραγματικά του αρέσει και είναι καλό, και έχει γλιτώσει χρόνο εκπαίδευσης και εκμάθησης της γενικής αντίληψης του ρυθμού και της μελωδίας.

Γιατι να επιλέξω μουσικοκινητική για το παιδί μου

Τα αμιγώς μουσικά οφέλη της μουσικοκινητικής αγωγής για το παιδί αναπτύσσονται στην παραπάνω παράγραφο. Ακόμη περισσότερα και πιο σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού και την εξέλιξη του χαρακτήρα του, είναι τα κοινωνικά οφέλη. Πρώτα απ’ όλα λειτουργούν σε ομάδες και κάνουν βήματα προς την κοινωνικοποίηση τους και την ομαλή συνύπαρξη. Απελευθερώνουν τα συναισθήματά τους και αναπτύσσουν υγιής τρόπους έκφρασης τους. Η ρυθμική γνώση είναι ένα κρυφό εργαλείο που βοηθά κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ή, από τόσο μικρή ηλικία, εξάσκηση του ρυθμού θα προσφέρει ένα κοινωνικό εργαλείο στα παιδιά που θα τα ακολουθεί μια ζωή. Επίσης το παιδί αποκτά μια καλλιτεχνική ευαισθησία που του διευρύνει τους ορίζοντες. Εξελίσει την κριτική σκέψη, εκτιμά καθετί καλλιτεχνικό αλλά και γενικά κάθε εκδήλωση του ωραίου στη ζωή.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της μουσικοκινητικής. Το παιδί διαθέτει μουσικότητά από τη γέννηση του. Καλό είναι να μην επιτρέψουμε στην καθημερινότητα να την φθείρει, αντιθέτως να την καλλιεργήσουμε.
Ακόμη ένα επιχείρημα του ωδειακού μαθήματος έναντι στο online μάθημα είναι η συνεχής συναναστροφή και με άλλους μαθητές. Η συζήτηση, τα κοινά project, οι απορίες που προκύπτουν από την επικοινωνία των μαθητών ωφελούν και διευρύνουν τους μουσικούς ορίζοντες τους. Ο ένας προσφέρει κίνητρο στον άλλον, ανοίγει νέες σκέψεις και μουσικές πόρτες που πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή σίγουρα δεν θα έβρισκε.

Κλείσε ένα Δωρεάν δοκιμαστικό Μάθημα Κλασικής Κιθάρας

    @fakanasartmusicschool

    👶 Η μουσική και η μουσικοκινητική αγωγή από τα πρώτα χρόνια κιόλας του παιδιού είναι ένα πολύ χρήσιμο δώρο για την ζωή του 🤹‍♀️ Μέσα από παιχνίδι, έξυπνες δραστηριότητες, γέλια, τραγούδια και τα πρώτα τους όργανα τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους 📌 #Foryourpage #Foryou #FYP #music #lesson #kids #children #parents #Μουσικοκινητική

    ♬ πρωτότυπος ήχος – Ωδείο Τέχνης Φακανά

    Μουσικοκινητική και δημιουργικότητα
    Μουσικοκινητική και μαθησιακές δυσκολίες

    Η μουσικοκινητική αδιαμφισβήτητα εκτοξεύει την δημιουργικότητα των παιδιών και ξεκλειδώνει την φαντασία τους. Παράλληλα ακολουθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία και ρυθμολογία αναπτύσσοντας την συγκέντρωση και την ικανότητα οργάνωσης. Κατανοούμε λοιπόν ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο – βοήθημα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Η παράλληλη ανάπτυξη της δημιουργικότητας και η στοιχειοθέτηση συγκεκριμένων βημάτων μέσα στα πλαίσια της μουσικής και του ρυθμού θα δημιουργήσουν ένα ιδανικό περιβάλλον βελτιώσης τέτοιων δυσκολιών.

    Χρησιμοποιούμε cookies στην ιστοσελίδα μας για να σας προσφέρουμε την πιο σχετική εμπειρία μέσω της αποθήκευσης προτιμήσεων και επαναλαμβανόμενων επισκέψεων. Με την επιλογή “Αποδοχή”, αποδέχεστε την χρησιμοποίησή τους καθώς και την Πολιτική Απορρήτου.